Цитат:
Че една работа е важна и заслужава настойчивостта ти, ще разбереш по предателствата, които те връхлитат. Без предателя Юда Богочовекът Иисус не би бил Христос, нямаше да ги има кръстните мъки и нямаше за какво да се възкръсва от Смъртта.
Ако Пилат не си беше измил ръцете и не беше оставил на тълпата да реши съдбата на Исус, "у когото не вижда никаква вина", той щеше да обезсмисли предателството на Юда. Но щеше да обезсмисли и личността на Спасителя. Тези неща са дълбоки, драги ми Тис, не навлизай в тях, ще се удавиш. Също така дълбоки и извънредно чувствителни са нещата, свързани с Анастас поп Хинов ("основен спонсор" на Българското възраждане в неговата революционна част) и Васил Левски. В тези теми не се влиза без нужната подготовка и с присъщата за тебе нечистоплътност. Не е вярно, че случаят с "Аз съм посветил себе си на Отечеството..." е известен на малцина. Малцина са тези, които имат моралното право да ги коментират. А ти, какво? Набързо постави себе си на мястото на Левски и моя милост на мястото на Анастас поп Хинов. Когато дребнавата душица, като тебе, се докосне по някакъв начин до великите неща, те престават да изглеждат велики. По-страшното е, че ги омърсяваш в амбицията си да ги накараш да служат на личния ти интерес. Господи, колко различно е отрицанието на Набоков, неговите прочити и несъгласия с великите, от твоите омерзителни попълзновения!
|