Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1770594 - 28.05.2007 05:24

("Книгата") ГУБЯ НА ВСЯКАКВИ ИГРИ10.09.2004.
Тодор Ряпов* се обади вчера; звъни ми по телефона в същия час и минута (16,30) както в сряда ми звъня Емил. "Какво става с книгата?" - пита. "Нищо не става" - казвам. И му разправих ситуацията каква е. А той: "Ай стига, бе! Аз те мислех за момче-тарикат". "Не съм тарикат - казвам, - ами приличам на баща си, когото всички тарикати лъжеха и от когото заради доверчивостта му се възползваха."

Чудно нещо! - в България мъжете умират да ги смятат за тарикати, гордеят се, че са тарикати. И милият ми татко, честен, доверчив до мозъка на костите, повтаряше в добро разположение на духа, когато нещата му споряха: "А бе не ме гледай ти, че изглеждам тъй; мога да те преведа през морето, и да не ти дам глътка вода да накусиш!" Ама че наивник е бил наистина!

Притиснат от мародери, българинът хитрува, ала истински тарикат е, например, Тодор Чонов, чийто стил не мога да си обясня другояче освен като посегателство върху достойнството, опит за унижение на всеки, който е склонен да го вземе насериозно. Със самото си присъствие тарикатът овонява атмосферата, цапа, слага калния си отпечатък върху всяко дело, върху всяка идея. Социализмът у нас като обществена система ни постави в зависимост от тарикатите, които се устройват и днес на наш гръб и за наша сметка

В духовността тарикатите се тълпят из такива сфери, като наука, изкуство, култура, управление. Мога да разказвам за "професори" и "писатели", които са станали нещо си в България именно благодарение на тарикатлъците си, които са ги подтикнали да нарушават всякакви правила. Тарикатщината е страшна язва в националното ни битие.

* * *

Да се довериш, да повярваш в човека слабост ли е? Горещо бих възразил: не е слабост, разбира се. Тарикатът е разрушител, терорист срещу най-човешките качества - състраданието и добронамереността, сътрудничеството, увереността, че светът е построен върху Доброто у човека.

Затова е така противен тоя алчен егоист и грандоман. Резултатът от дейността на тарикатите в България е скритата неприязън и завистта между нас, българите. Благоденства не най-трудолюбивият, съвестният и полезният за обществото, а джуджета, покачили се върху нашите рамена. Не е ли Парламентът сборище на политически лицемери и тарикати!? Тодор Чоновци и рогошлии окупираха върховете на властта именно защото никакви нравствени задръжки нямат; у тях всичко е простичко обяснимо с една-едничка дума: келепир! "Да удариш кьоравото!" - тая хъшлашка фраза изчерпва житейската им философия.

Ето, пъхна се Тодор Чонов между мен и Емил Калъчев и развали дългогодишното ни приятелство, овоня атмосферата на интересчийство и душевна посредственост.


11.09.2004.
2749 загиваха в течение на часове пред очите ни преди три години на същия тоя ден от годината. Човечеството е изправено пред Антихриста в образа на един арабин**, слуга на Аллах. Най-злобната между религиите се възправя над руините и тълпите невежи унижени бедняци по целия свят. Наред със СПИН-а, във фундаментализма си, т.е. пряко следваща текстовете на Корана в неговия автентичен вид, това е може би най-зловещата ракова метастаза върху нашата цивилизация.


13.09.2004. Бях вчера при Маруф, до към един и половина след обяд. Пуших цигари, пих две кафета, просто присъствах. Както и предполагах, че ще стане, Маруф разправил на Емил какво съм говорел пред сестра ми на 6 септември, годишнината от смъртта на татко. "Може би сгреших...! - повайка се Маруф. "Не си сгрешил - успокоих го, - точно така трябваше." Маруф предал дословно думите ми на разочарование в деня от годишнината от смъртта на баща ми; разочарован бях от собствената си доверчивост спрямо двамата - Емил и Тодор Чонов.

"Книгата му до няколко дена ще е готова" - уверено рекъл Емил, - Жоро не бива да се притеснява."

* * *

Събуждам се в три часа след полунощ. И пак ме хванаха нервите, та станах да запаля цигара. Мисля си, какво бих могъл да кажа на Чонов, ако все пак реши някога да ме потърси по телефона. Върти ми се из ума ей тая реплика:

"Приятел, съжалявам, че те ангажирах с непосилна за теб работа. Виждам, че те измъчи тая моя книга и сега не знаеш как да излезеш от собствения си батак. Но не мога да ти помогна: нито с пари, нито със съчувствие. Защото бедствам, че ти се доверих. И правих доста усилия дотук да те разбера, но не те разбирам. Може би си добър човек все пак и все някога ще проумееш, че има неписани правила в тоя живот. Достойнството не се купува с пари, ала заради пари слабите хора губят достойнството си. Бъди здрав!"


14.09.2004.
Губя на всякакви игри. Шахмат, карти, всички видове игри на табла, познати между нас... Губя - и не защото ми липсва състезателна страст и стръв за победа. Вечният потърпевш съм, човекът, на когото не му върви зарът или прави наивна грешка в печеливша, извоювана с много усилия позиция.

Побеждавали са ме всякакви хора, и по-често такива, които не блестят с особени умения в играта. И понякога се питам: Защо въобще се хващам да играя, откъде след толкоз издевателства над моя вроден (като у всеки нормален човек) егоизъм? Защо като наркотик състезанията, които ме нараняват, така ме привличат?

В редките случаи, когато съм печелел, обземало ме е състрадание към човека отсреща. Чувствам се дори гузен; нещо у мен протестира... и тогава се втурвам да успокоявам падналия, да го уверя, че това е само игра, живот наужким.

А наблюдавам реакциите у моите противници в играта, и не мога да се начудя на тържествуващата усмивка, на дълбокото задоволство, че са се почувствали победители, т.е. в собствените си очи са се въздигнали поне две педи по-високо.

Вродено ми е отвращението към самата фигура на Победителя, може би защото победата изобщо възприемам като вид възкачване над труповете на унизеното достойнство у отсрещния. Как да се радвам, когато той страда!!!

Противна ми е личността на неизменния първи във Формула 1, например. И не защото му липсват качества, а защото победите му са предначертани, предизвестени от по-добрата състезателна машина, от по-добрия тим обслужващи техници и прочие. Затова от месеци престанах да се интересувам от тоя спорт, който преди това силно ме вълнуваше... А сега взе жестоко да ме дразни с въпросния Михаел Шумахер.

Не, не съм против успеха! В моите представи обаче всеки успех е краен резултат от много труд, нервно напрежение и известен шанс. Галеникът на съдбата, удобният шастливец, любимецът на обстоятелствата ме отвращава, противен ми е до мозъка на костите..

Не мога да приема за нормално все една и съща личност да се кипри на върха и да приема овациите на тълпата наивници. Защо наивници ли?! Защото приемат чуждия триумф за своя лична победа, подсъзнателно изживяват еуфорията на Победителя като своя лична награда и постижение, без да видят "наранения друг".

Мика Хакинен ми влезе в сърцето, когато след една-единствена грешна манипулация с бутона за скоростите излезе от състезанието... и като го видях приклекнал зад мантинелата на скрито как плаче, реших, че има нещо далеч по-важно от успеха, нещо, което ни прави повече човеци, т.е. повече склонни да състрадаваме и да изпитваме болката на живота, която е всъщност Любовта.


tisss
________________________________________

*Единственият ми верен приятел, най-добрият ми приятел от ранните детски години; мой връстник, инженер по хранително-вкусова промишленост, известен със своята стриктност и човечност сред работниците и служителите на някогашния Захарен комбинат в Пловдив. Два от случаите, които за него са ми разказвали бивши негови подчинени. Сам влязъл в нагорещен цилиндър да го почисти, той - главният инженер на комбината, след като работниците, задължени да сторят това, отказали. Когато съпругата на моя съсед Георги Въргов, който по онова време бил на работа в Коми, тръгнала да си пренася багажа в новия апартамент, ведомствено жилище, дадено от комбината, инж. Ряпов осигурява камион и сам участва в пренасянето на багажа. Причината? Ами родителите на възпълната и болнава Дочка, пък и тя самата... по онова време са работници в Захарния комбинат, т.е. "негови хора". "Ряпов много държи за работниците - чувал съм да казват, - ако си съвестен в работата си, няма по-добър началник от него, ама не дай си, боже, да опиташ да го измамиш ей за туничко макар, отписва те одма и оттам-насетне тежко ти и горко." От същите тия работници знам, че фактически цялостното производство на комбината се е ръководело поне две десетилетия от главния инженер Ряпов, независимо кои са били през това време големите шефове на предприятието.

** Осама бин Ладен. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51928

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.068 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.