("Розовият лес") НЕ ЗАТИСКАЙ УСТАТА НА ВОЛА, КОГА ВЪРШЕЕ!
07.10.2004. За доверието... Доверие иде от "вяра", нещо от рода на "вярвам ти". Аргументите, които хранят доверието ни, са повече свързани с интуицията, не с логическото систематизиране на факти и разсъждения. Е, добре, излъгал си се в някого, но защо бързаш да го обвиниш? Грешката - ако това изобщо е грешка, си е у тебе. Ти нещо си недовидял, неусетил, недорабрал у човека отсреща.
Можеш ли да проумееш неговия стил в отношенията му с тебе! По-често то е непосилна работа, пък и помисли! - дали си струва усилието... Виж, да промениш своя подход към тоя "грешник" е напълно във възможностите ти.
Първо, лекичко го отстрани от себе си, без да го нападаш с думи и действия. Със замълчаване, с известна сдържаност и дори с учтива студенина му дай да разбере (ако може и желае да разбере), че вече не си същият към него. Просто го "сложи във фризера", но го дръж - от разстояние макар, под око. Защото е възможно случайно да се е изкушил от нещо твое, или е бил в трудна ситуация и - лъжейки те, се е отървавал от някое голямо зло.
Не те съветвам да го съдиш прибързано, но и не те съветвам да му простиш, докато не го усетиш, че е проумял "греха си" и докато не е дошъл при тебе сам да се покае.
Наранили са те, но ти не си в слаба позиция, ако си забраниш да огласяш света с хленч и вайкане. Хората стават лоши най-често поради душевна слабост, поради недоимък от духовна енергия. Такъв хитрец винаги може да те излъже веднъж, но неговото е Пирова победа.
И най-злият някога е бил добър и чист човек; вършейки зло, той всъщност е извършил предателство и спрямо себе си. Ако погледнеш нещата от тоя ъгъл, няма да ти е трудно да се въздържиш от нападки и тежки думи.
Животът е хубав именно защото срещаме непрекъснато изненади, макар по-често това да са не особено приятни изненади. Върши, каквото трябва, пък да става каквото ще!*
Ние непрекъснато научаваме нещо ново, цял живот се учим - ако можеш, учи се от такива неприятни срещи с човешката слабост и склонност към грехове, и надявам се, няма да съжаляваш. Преодоляното Зло, ако не ни е съсипало, ни прави по-силни духом, по-мъдри, по-смирени външно, а вътре - повече пламенни във вярата и съчувствието изобщо към човешкия род.
Направил си добро на изпадналия в беда, пък първата му работа била, вместо да благодари, да ти захапе ръката, с която си му дал подкрепа...?! Е, какво очакваш! Нормално. За нашите географски ширини и паралели това е възможно най-често срещаната реакция. Т.е. всичко е наред, когато същият тоя много специален приятел ръси глупости, заканва се да те трепе, да те осакати, че да го помниш цял живот.
Тоя, който те е наранил - колкото и странно да изглежда, всъщност ти е дал шанс да провериш сам себе си, да преосмислиш и пренаредиш вътрешното си пространство, да строиш оръжията си и войските си за бъдещи сражения, където предстоят тепърва твоите великолепни победи и красиви завоевания... дори над такава мижава работа, като посредствеността в приятелството.
08.10.2004. Започвам лекичко подгряване на атмосферата около "великия човек от Рогош"... Снощи със зетя и двете ми дъщери отбелязахме десетия (!) рожден ден на моята внучка Невена. Това дете все повече ми се нрави по характер. "Моя семка е!" - изпитвам вътрешно тържество точно като човека в сянка, каквато роля изобщо ми допада, т.е. - да стоя уж отстрани и да се любувам уж на борбата между Добро и Зло долу на арената, да я съзерцавам уж откъм трибуната на Платоновите философи тая схватка, а всъщност цял да съм в тая драма, която се разиграва на живот и смърт именно в моето сърце.
Дъщерите ми Вера (31 г.) и Надя (29 г.) са вече оформени характери и откривам електричество в отношенията ни: едва прикрито пренебрежение към моите писаници. Не им се сърдя, понеже и в евангелието е казано, че никой не е пророк в очите на най-близките си по плът. Дразни ги вероятно типично човешкото у мен, където съм греховен и обикновен, егоист (от тяхна гледна точка) и посредствен.
Когато един ден физически изчезна от живота им, може би едва тогава ще се почувстват духом истински мои дъщери и последователи, нещо като апостоли на моя си невъзможен стил и възгледи за живота и света.
* * *
Тая сутрин продължих с книгата на немеца Дитрих Шваниц, почти мой връстник (роден през 1940-та), и в текстовете му откривам зрънца остроумие, съчетано с ирония и шеговитост; пък това много ми харесва. Откривам още, че ние, българите, сме просто бяло петно, terra incognita в неговите пейзажи на европейската култура. То не е вина, а пропуск, мисля си.
От тоя пропуск европеецът може би не губи; губим ние, размесени като аморфна маса в представите на европееца от Централната и Западната част на континента с образи на общо взето жизнени и малокултурни нации от Изтока. Не ни го казват, но явно за подредените западни общества ние, българите, сме част от съвременното варварство. И тогава такива симпатични образи, масови любимци на българската нация като Азис, Бойко Борисов, дори Слави Трифонов... съвсем си идват на мястото. Минава ми през ума дяволската мисъл: ами че ония на запад ни бъркат със столипиновския крадец, с измамниците от софийския квартал Факултето, с ония хора, които изпъплаха първи от България и тръгнаха като Бай Ганьо да разнасят славата ни по света.
А и какво ли културно достолепие сме им демонстрирали дотук от 1876-та насам? Кланета, издевателства, Бай Ганьо, Христо Стоичков с ония мили родни жестове и ругатни по футболните терени на света... Как легендата Стоичков да съчетая с ръкомахащия и псуващ кавгаджия долу на игрището!
Политиците ни, с редки изключения, блестят като мазни лекета върху фината брюкселска дантела. Тълпи цигани от България, проституиращи българки по западните магистрали, градове и курорти. Български бандитски групи за обир, изнудване или просто за възползване от западната демокрация. Парвенюта, домогващи се към западната аристокрация на културата, подмазвачи и хитреци на едро и дребно.
Просташки се гордеем с разюздания си "морал" във всякакви сфери на общуване: от спорта до подправянето на банкноти, от ракията менте до просещите на висок глас помощи от Запада и отстъпки, които западният гражданин изобщо не е длъжен да ни прави.
Простотията у нас е гръмогласна като чалга и циганско веселие. И това е "продуктът", който в момента изнасяме към Европа, за да внесем стари западни автомобили и технологии на управление. Управленските ни структури са показни, но не действащи.
Образованието ни е в хаос, откак сталинистите през далечната 1945-та се възцариха във властта у нас. Семейството като институция и модел за възпитание е в страхотна криза. Медиите ни изнасят на преден план отвратителни образци за просперитет, като милиардера Илия Павлов, певеца Азис, плътната сган мафиоти във и около властта, хора с нисък морал и високи претенции.
А в същото време големите личности на нацията си отиват от нас: Хайтов, Николай Гяуров, Радой Ралин, Христо Фотев, Александър Геров, Иван Радоев, Радичков, Тончо Жечев, Георги Джагаров - тия българи излязоха от живота омерзени, недоразбрани. И понякога то личи именно когато парвенюта ги отрупват с титли, почести и предвзето възхищение, характерно изобщо за снобите.
Образецът на съвременния "добър българин" е отреклият се от българските си корени интелигент-хитрец и нагаждач спрямо силните на деня, англофил или русофил, прилепил се към обществото на заможните и затова сам изживяващ се като аристократ - типичният нашенски новобогаташ, размахал назидателно показалец към седемте милиона бедстващи свои сънародници.
Най-доброто от българската нация в момента се съхранява сякаш единствено в средите на самотни старци, философстващи край стадо овце или сред позанемарени дворове и къщурки, т.е. сред ония, които най-добре помнят, че животът на повърхността е суета, а в дълбините си е нравственост и уравновесеност.
tisss  ____________________________________
* Девиз на Лев Н. Толстой (1828-1910).
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|