ДУХЪТ НА ЯСТРЕБА
На хлапаците от някогашните пловдивски улици в подножието на Джендем тепе "Лагадина", "Кресна", "Ангиста", "Люлебургаз", "Завоя на Черна", "Войнишка слава", "Цар Иван-Шишман" и "Ниш", последните две - пресечки на Пещерско шосе*
Духът на ястреба прелита от детските ми дни до мен, дали съм среброкос не пита, ала ме прави окрилен.
Хлапаци дръзки, вечно в рани, из улиците на града като във индианска драма заяквахме във бой с врага.
Със лък, стрели и точна прашка громяхме мазните мърди** и в чест на кльощава хлапачка за обич сваляхме звезди.
Ний бяхме непокорни, бесни и биехме се ний до смърт, от нашите цинични песни настръхваше от яд градът.
Къде е Свободата, питам, къде е оня луд копнеж? Хлапаци непокорни скитат - как ястребът у тях ще спреш!
Пловдив, 6 юли 2007 година
tisss http://vbox7.com/play:0878f8d0# _______________________________________
* Това са имена на местности, където Българската армия се е сражавала и дала свидни жертви в защита на България. Не случайно тая част на Пловдив носеше името квартал "Инвалиден", редом с Македонската махала, застроена от бежанци от зверствата в Македония.
** Мърди на пловдивския уличен жаргон означава отпуснати, безволеви хора, или хора с робска психика, които никой не уважаваше тук. Да те нарекат "мърда" (с ударение върху втората сричка), още по-зле: да те нарекат "мазна мърда" бе равносилно да ти сложат позорен печат на челото. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|