Има ли някой сред тях, който да знае, че зад песните ни има песен, която не може да бъде предадена в звук и няма акорди, които да я уловят? Има ли някой сред тях, който някога ще опознае радостта на нашата мъка и мъката на нашата радост?*
ТУРЧИНЪТ НАДЖМИ
Бе русоляв Наджми, свенливият Наджми; за турчин, мислех, трябва да е черен, а той бе рус и луничав дори, когато търсех си приятел верен.
Припалвахме преди да стане пет и тръгвахме със двата беларуса: аз - килнал нимбата на слаб поет, а той - развял пред мен косата руса.
В оная добруджанска мараня с две ремаркета всеки из браздите, с по седем пласта бали и назад - по осем курса дневно съм отчитал.
И вечер в Гурково, в едно кръчме ракия пиехме с големи чаши: Наджми - във ъгъла и насаме, а аз естествено - сред хора наши.
Тъй гласовити, сладкодумни, тез омесени от глина добруджанци говореха за българската чест, за песни, за жени и за поганци...
О, как съм се гордеел покрай тях! Издувал съм гърди, с тях песни пял съм и късно посред облаци от прах в Тригорци се завръщахме пияни.
Три дни преди рождения ми ден** за малко с трактора да се претрепя и "нашите" минаваха край мен, че всеки норма гонеше човекът.
Наджми тогаз единствено дойде, подаде ми ръка като приятел и онова разбито ремарке извлякохме със него от браздата.
Седяхме дълго после във нощта; той кротко там живота си разказа: при скъп любовник - милата жена, а той - със три дечица, сам наказан.
Не рече лоша дума, не прокле, в смирението му нямаше покруса.
...Обгърнал го със длан през рамене, по-свой друг и до днес не съм почувствал.
Пловдив, 10 август 2007 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=Q1STF-a8mt4# _______________________________
* Из "Писма" на Джубран Халил Джубран.
** Тридесетият ми рожден ден. Стана това на 4 август 1977 година. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|