Какво става с теб?*
СВЕТЛИНАТА НА ОТМИНАЛИТЕ ДНИ
Вместо отговор
Хлапета тънкокраки, босоноги, уж кротки, а ужасно докачливи - деца, забравени дори от Бога, растяхме като бурени сред нива.
Джендемтепе бе детското ни царство и махалата - наша територия, където сред кавги и сред коварства се учехме цинично да говорим.
Със камъни се биехме, с юмруци, тарашехме крайградските градини: ту някое дърво с тояга брулим, ту зобаме къпини и глогини.
Или се гоним голи по Марица, картофи крадени печем из къра; подир сакат или след хубавица подсвиркваме ехидно и се кълчим.
И колко пъти с разкървена тиква прибирал съм се див и разтреперан и тъй от ранното си детство свикнах със Злото да съм "мера според мера".
О, нас не са ни глезели бащите, че бяха истински мъже корави: те бият първо, а пък после питат, а ти каквито щеш си ги разправяй!
Размазвай сълзи, артистично хълцай, но сбирай издръжливост във душата, полегнал мрачен, разкървен на хълбок, изритан от баща си в тъмнината.
И точно тук, и точно днес си спомням с печал и малко влага във очите как изведнъж открил съм се свободен под Нечий взор, долитнал от звездите.
Пловдив, 12 август 2007 година
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=tkJNyQfAprY&mode=related&search=# ___________________________________
* Въпрос, получен на ЛБ тая сутрин. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|