Светът пречупва всички и у мнозина пречупеното място става по-здраво, но ония, които не се оставят да бъдат сломени, тях светът ги убива. Той убива безпристрастно и много добрите, и много кротките, и много смелите. Ако не си между тях, той пак ще те убие, но без да бърза.
Ърнест Хемингуей (21 юли 1899 - 2 юли 1961*), из романа "Сбогом на оръжията"
ВЪВЕДЕНИЕ
Надписи. Мото - букви в кървавочервено, които постепенно се изписват върху фона на бушуващи пламъци...
ПИША НА ПРИМА ВИСТА, АЗ СЪМ НАЙ-ДОБРИЯТ! НАЙ-УМНИЯТ! НЯМА НАЧИН ДА НЕ МИ ВЪРВИ.
20.ХІІ.1989 година
ПЪРВИ ЕПИЗОД
Гробище. Млада хубава жена край надгробна плоча. Някакви букви, някакви цифри - дата на раждане, дата на умиране. Запалва свещица и я побива в пръстта.
Мъгливо е. Дърветата и храстите в декемврийския ден изглеждат като призрачен декор.
Приближава сянка на куче. Дръглив, грозен едър пес. Върти опашка и скимтейки, се върти наоколо. От мъглата се измъкват едно подир друго още пет-шест кучета. Гладни, премръзнали; пара се вдига от козината им.
Дребно пале започва да лае. Жената е притеснена. Дърпа се инстинктивно зад надгробния камък.
Песовете я наобикалят и разпалвайки се един от друг, зеят с озъбени муцуни насреща й. Жената пищи и протяга ръце нагоре, сякаш да се изкачи по стълба в небето. Строполява се, крещи и пълзи. Крясъците й се стопяват в мъглата.
Следва
tisss http://uk.youtube.com/watch?v=wGwUrmNI6wY&mode=related&search=#
* Хемингуей се самоубива в дома си в Кечъм, Айдахо, САЩ, с любимата си ловна пушка на този ден. Първоначалната версия за смъртта е "нещастен случай при боравене с оръжие". Светът не искаше да повярва, че този, който се бе превърнал в символ на мъжеството и храбростта, сам е посегнал на живота си с решителност, каквато малцина притежават. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|