Време е да спазя обещанието си и да разкажа за пътуването ми до Кралство Йордания Толкова много го разказвах на приятели, че надявам се сега разказа ми няма да бъде скучен и сух.  Мрачен февруарски ден, в края на който в изненадващ телефонен разговор бях попитана дали мога да замина след 4 дни за Йордания. Дума да няма, че дори не се замислих и казах ДА, но по причина - кой не иска да отиде на по-слънчево място. Бързам да кажа, че по една или друга причина Йордания винаги е оставала на втори план, особено при възможност за избор. Разбира се, знаех за Петра, Джераш, Мадаба, Вади Рам... но дали защото поне до преди да замина в съзнанието ми беше просто още една от арабските дестинации (а аз въпреки всичките хубавини в тези държави някак не се чувствам на място), дали защото винаги съм имала възможност да избирам... Е, явно беше дошло време да отида и там. Програмата повече от перфектна: пълна обиколка на Йордания с предвидени дни за плаж в Акаба... И така, излетяхме, като предварително знаех, че ще кацнем на т.нар.старо летище на Аман. Кацала съм и на други такива стари, като очаквах, че просто ще бъде по-малко... Е, то беше много малко, и първото, което ми направи впечатление, че видимо навсякъде в него се пуши Е, това важеше само за служителите там, не и за нас Малка суматоха как точно да обработят документите ни и вече сме навън за трансфера. И... леко смутени, защото видяхме въоръжени хора... Знаех предварително, че Йордания е една от малкото държави в Средния Изток, която се старае да пази неутралитет относно съседите и техните взаимоотношения, затова малко се зачудих... Оказа се, че непосредствено до летището има военна база, съответно те ползват и самото летище, а това обяснява и засилената охрана наоколо. Това го казвам ако на бъдещите пътешесвеници натам им се случи да кацнат на това летище, да не се притесняват И преди да започна разходката ето една карта, по която да се разходите с мен 
Редактирано от Тaис (13.03.2010 14:09)
|