Amplifier
почетен член

От: Sofia, BG
|
Re: Не станем ли офшорка просто изчезваме
#28286 - 09.05.2002 20:20
|
|
|
Лично на мен тази идея не ми се струва добра. Потребителите на услугите, предоставяни от офшорните зони обикновено търсят няколко условия: 1. Ниски или липса на мита и данъчни тежести. 2. Липса на правни ограничения пред дейността си. 3. Сигурност. 4. Анонимност. Не стига че сега им пускаме дрогата закъм Европа, ама и да им перем кинтите... малко множко ми се струва. Значи, по ред на номерата: 1. без данъци ще трябва да има държавни такси - за всичко, няма да има нито социално осигуряване, нито здравно. На мен лично ми се струва справедливо все още преразпределението на национален доход в сегашния вариант. Казвам справедливо, но не и ефективно - истината е че се получава точно обратното - но пак поради други причини най-вече от социален характер. 2. Не бих желал БГ да бъде хан в който да се мъкнат всякакви мафиоти от не знам си къде и да си развяват коня както си искат само заради едните им мизерни комисионни. Парите не са всичко. Мисля че е жалко страна с над 1300 години история да стига до това положение че да позволява това - стигат ни нашите си новоизлюпени "бизнесмени", далаверките с източването на бюджета чрез ДДС за да си купят нов мерцедес, и крайно либералната платежна политика на БНБ. 3. По отношение на сигурността - ти как мислиш? Каква сигурност БГ може да предложи сега на когото и да било? Нека не забравяме все пак че Швейцария е оградена от членове на НАТО и е стабилна страна от доста време насам. Пък и не на последно място е въпроса за инфраструктурата. Не мисля, че БГ може да предложи надждна инфраструктура за това на този етап. Това е огрома инвестиция която е жалко да бъде направена при такъв риск. 4. По въпроса доколко бихме желали някой перач на пари да врътка сделките си от наркотици, проституция и търговия с оръжие и всички да му правим евала за това колко пари бил внесъл, аз лично не съм съгласен дори и да нямам правото да знам, какъв е, що е и за каквосе бори. А ти? :) А иначе предложението ти е много хубаво нещо - казват че всяка страна заслужава правителството си, така както и всеки народ заслужава съдбата си. Може пък аз да не съм прав, все пак. А, щях да забравя... Откъде черпиш информация за тази прогноза? Мисля че е откъдето и да е, прогнози в условията на социална катастрофа и предстояща финансова такава е доста субективно. Иначе препоръчвам ти да пишеш и на някой от всекидневниците или на Капитал. Мисля че има нужда от обществен дебат по тия въпроси. Бъди здрав!
|
|