ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Избори

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Златно време за търговците в храма
    #2841836 - 08.10.2011 07:39

Занимателно предизборно четиво
Вместо увод

ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН ЛУМПЕН


"Аз съм истински пролетарий... През 1929 г. станах член на Демократическата партия, понеже искрено смятах, че тя е прогресивна и левичарска партия. Поради своите силно проявени леви тенденции, още в 1930 г. на конгреса водих остри пререкания с ръководството на партията.

...Изпаднал в пълна мизерия и безизходно положение, това ме принуди да се възползвам от някои лични връзки, за да бъда назначен за кмет... В град Банско се свързах с редица комунисти – Михаил Ковачев, Димитър Зайков, Ламби Данаилов и др. – и доколкото можах, работех за народа...

Тази моя деятелност не можеше да бъде скрита и след една проверка аз бях предложен за уволнение за сътрудничество с комунистите.

...По инициатива на Михаил Ковачев и др. бяха събрани хиляди подписи за моето възвръщане. И аз бях възстановен на служба и преместен за кмет в село Добринище, а после и в Бачково.

...При възстановяването на Демократическата партия през 1945 година влезнах в нейните редици с искрено намерение да бъда полезен на новата отечественофронтовска власт и да работя за приобщаването ни към ОФ. Бях избран от младежите демократи да водя преговори с комунистическата партия за пълно приобщаване към властта.

На тази плоскост нашият съпартиен другар Христо Данаилов ни заяви, че въпросът бил вече уреден, че на младите демократи ще се даде възможност да бъдат кандидати за народни представители и ще ни се окаже съдействие да можем да проявим по места своите разбирания за сътрудничество с Народната власт.

Така аз се кандидатирах в Кюстендилска околия, мимо нареждането на Централното бюро на партията
(Демократическата партия – бел.м., tisss) и влезнах във връзка с Никола Стойков – Руски. Получих от него нужното съдействие, за да мога да се боря против кандидатите на Земеделския съюз "Никола Петков" и Демократическата партия, ако друг такъв се кандидатира...

Това обаче стана причина да бъда наказан и изключен от Бюрото на Софийската градска организаци на ДП."


София, 20.VІ.1951 г. Подпис: Борис Кюркчиев*


ЕДНА ГОЛЯМА ФАЛШИВА ИКОНА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ


Завчера, 9 януари, в един и същи ден - кажи-речи, в един и същи час... си отиват от света три особени личности в националния роден пейзаж: политикът Стефан Савов, вечно неудобният критик на властващите Илия Минев и човекът на изкуството, дългогодишен режисьор в националната телевизия Неделчо Чернев.
Стефан Савов (1924-2000)


Баща му е министър в правителството на Царство България - Димитър Савов, известен с това, че внесъл за Българската армия остаряло въоръжение от модернизиращата се хитлерова Германия.

Стефан Савов – когото в Демократическата партия през парадния вход въведе доносникът на Червената власт Борис Кюркчиев... същият Кюркчиев, самопровъзгласил се през 1990-та за председател на Демократическата партия и чрез подправени протоколи със задна дата обявен за пръв възстановител на една от старите достолепни партии след Десети ноември 1989 година.

Стефан Савов – който у нас остана загадка как по едно и също време хем бил интерниран от комунистите, ограбен от т.нар. Народна власт, та яде - както твърди - с турците "екмек", хем не пропуснал ни един семестър при следването си, и то не по каква да е специалност, а право, в Софийския университет...

Стефан Савов, когото агентът на ОФ в младежката организация на Демократическата партия от 1946-та, според собственоръчно писаната си биография от 1951-ва, постави начело за председател, преди да се оттегли в сянка като "почетен председател" на сегашната т.нар. Демократическа партия**.
Всенародната еуфория през първите месеци след Десети ноември 1989 година


Стефан Савов - който в изборите за Велико народно събрание се представяше из софийските улици с луксозен цветен афиш като внук на Ботев четник...

Стефан Савов – преводач от испански, председател на Съюза на преводачите в България по Тодор-Живково време...

Стефан Савов - който с уклончиви обещания и подмолни маневри успя да елиминира двете многобройни организации на Демократическата партия, да разбие ядрата им, като изпратените контактьори за обединение привлече на своя страна, осигурявайки им място във властта и парламента...

Стефан Савов - който бе сред инициаторите на т.нар. "гладна стачка на 39-те" – депутати, напуснали заседанията на Великото народно събрание в знак на протест срещу проекта за нова Конституция на Република България...

Стефан Савов - който като председател на следващото Народно събрание бе инициатор преди масовата приватизация да бъде облагодетелствана тъничката прослойка потомци на бившата едра буржоазия.

Стефан Савов - който се явяваше именно в тоя период, когато бе най-важният човек в Народното събрание, главен... гарант (???) за прилагане на същата конституция, която така пламенно отричаше...

Един твърде ловък въжеиграч в политиката. По филибелийски казано, типичният тарикат по призвание и душевен строй.
Фронтмените на СДС отпреди двайсетина години


Видях го отблизо. Късната есен или първите дни на зимата на 1990-1991 година бе дошъл в Пловдив да говори за демокрация. Представиха го, дадоха му думата да говори в салона на бившето кино "Балкан", а после вкупом излязохме отпред, на слънчице да се погреем.

Здрависваше се с нас - членове на действително първата и най-добре организирана сред мижавите тогавашни партийки в СДС Демократическа партия – партия с жизнени структури из цялата страна, с активна софийска организация, съставена от потомствени демократи и членове на фамилиите Малинов, Мушанови, д-р Дренкови, Каравелови.По онова време партийният вестник "Демократическо знаме" с тираж от 25 хиляди екземпляра изчезваше за броени часове сред зажаднялата за промени огромна аудитория на България от 1990-91.

Вестникът имаше абонати и разпространители, кореспонденти и сътрудници из цялата страна: Русе, Бургас, Стара Загора, София, Варна, Карлово, Пазарджик, Хасково, Видин, Толбухин, Сандански. Обаждаха се с писъмца до редакцията българи емигранти от всички краища на света: от Италия, Щатите, Великобритания, Русия... от Африканския континет, от Австралия.

Та здрависах се и аз с тоя приятен на вид господин. Приказваше ги едни ей такива: "Виждам, вие сте млади, изпълнени с желание и идеи. Пък аз вече съм стар, уморен човек съм аз. Бъдещето е пред вас. Смятам да се оттегля от политиката".

Бил е 65-годишен по онова време, не тъй стар за политик, но що му било онова театро, що му били онез лицемерни нотки в гласа, не откривам човеколюбив отговор.

Ей такива ги диплеше тоя човек: "Ще се обединим. Няма пречки. Демократическата партия ще бъде една от най-влиятелните партии в демократична България"...

Остави впечатление, че обединението е въпрос на технически подробности, а сетне...?! Сетне се оказа, че именно той - благият, добронамереният, зажаднелият за почивка стар човек... бил най-сериозното, най-яростното препятствие да се изгради многочислена национална политическа организация, опозиционна на преименуваната, обновена и облицована в камуфлажни лозунги БСП.

"Родолюбивата" му дейност като Председател на Народното събрание от 8.ХІ.1991. до 17.ІХ.1992. свързвам с бързането да се върнат първом имотите на едрите собственици, известни сред народа с противното име "реститути" – наследници на някогашни едри далавераджии от военните най-гладни години за България, докато три милиона български селяни и наследниците им осем-девет години продължиха да чакат връщането на дребната си нивица, гледаха с насълзени очи как бащинията им пустее, буренясва или се разпределя като собственост на бабаити и подставени лица на новата "демократична" Власт.

И Отечеството се превърна в пустиня.

Земята престана да ражда. Плъзнаха цигански банди по полето да грабят и малкото, засято от българина. Унищожено, разпиляно, разграбено бе всичко, съградено с потта и кръвта на милиони обикновени българи...

То бе последица от дейността и на тоя кумир, на тая голяма фалшива икона на съвременния политик, създадена, за да бият чело пред нея и да палят свещи заслепените от "слободията" във всички сфери на днешна България.

Оттам тръгна анархията в нравствеността, във възпитанието на децата. Оттам тръгна пренебрежителното отношение към възрастните поколения българи. От народ се заеха да ни обръщат в стадо, в електорат, драги мои съграждани на "чистата и свята" Република.


Пловдив, 12 януари 2000 - 8 ноември 2011 година


tisss


____________________________________________________________

* Част от изповед, писана собственоръчно от човека, въвел Стефан Савов в политиката. Предците на г-н Савов по родова традиция са членове на Народняшката партия, върл противник на някогашната Демократическа партия с лидери Петко Каравелов, Александър Малинов, Никола Мушанов. По-подробно тая автобиография е представена в бр. 1 на вестник "Демократическо знаме" от 19 май 1990 година, с. 5.

** По-пространно за това вж. в есето "Здравите сили" от поредицата "Въведение".


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Златно време за търговците в храма tisss 29.08.2011 06:23
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   29.08.2011 15:14
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   05.09.2011 06:10
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   15.09.2011 18:29
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   21.09.2011 19:21
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   26.09.2011 06:58
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   27.09.2011 12:41
. * * Re: Златно време за търговците в храма niama kak   27.09.2011 13:50
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   27.09.2011 14:10
. * * Re: Златно време за търговците в храма niama kak   27.09.2011 14:23
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   27.09.2011 14:41
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   04.10.2011 20:12
. * * Re: Златно време за търговците в храма Natural   06.10.2011 15:47
. * * Re: Златно време за търговците в храма Спец   06.10.2011 16:15
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   06.10.2011 19:37
. * * Re: Златно време за търговците в храма Natural   07.10.2011 14:38
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   07.10.2011 16:46
. * * Re: Златно време за търговците в храма Natural   07.10.2011 16:55
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   08.10.2011 07:39
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   15.10.2011 06:15
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   17.10.2011 07:45
. * * Re: Златно време за търговците в храма admiralМодератор   19.10.2011 21:02
. * * Re: Златно време за търговците в храма tisss   27.10.2011 10:21
. * * Re: Златно време за търговците в храма Jores   08.08.2012 09:38
. * * Re: Златно време за търговците в храма admiralМодератор   06.10.2011 22:45
. * * Re: Златно време за търговците в храма Natural   07.10.2011 13:48
. * * Re: Златно време за търговците в храма Natural   06.10.2011 15:42

Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 8059

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.012 seconds in which 0.002 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.