ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Андреј
рекордьор
**

Регистриран на: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960012 - 29.09.2012 12:34

Па пред да го донесеш заклучокот прочитај ја целата книга вклучувајки ги и фуснотите кои во неа се напишани од авторот и се многу важни за да се добие целата слика....

Теоријата на слевање (која во претходниот цитат беше оставена поради фуснотите поврзани со текстот за народното име) е превземена од Ангелов, тоа го има во фуснотите, а завршува вакаПириватрич не навлегува во целата книга во објаснување на сите бугарски теории, од кои е превземен овој дел во светската историја, но затоа објаснува свое видување на нештата ....

Не се слагам со приказната за народното име...

Ширењето на народното име е ширење на народно име а не и мешање на ентитети или пак асимилација... На пример Каменијат сеуште за територијата на Македонија говори за скалвини и словени, а не за бугари...

Словенскиот карактер на Самоиловата држава тоа и го докажува...

Не постои во историјата никаов податок дека во Македонија некогаш влегле бугари.... Златарски и останатите историчари ги сместуваат по Житието на Климент, каде ЕДИНСТВЕНО Теофилакт дава податок дека Климент е пратен во Кутмичевица од Борис и дека Борис му дал куќи и поседи .... Што е комплетна лага на манипулација на Теофилакт ...

Теофилакт пишувал во време малку после расколот на христијанската црква во средината на единаесети век и тенденциозно територијата на која живеел ја ставил под јурисдикција на Константиопол, иако од документите на соборот во 870 година се гледа дека таа припаѓала на Папата и до расколот никаде не постои некаков договор дека оди под јурисдикција на Константиопол... Па така Климент кој бил епископ од Велика Моравија заедно со Наум отишол во папска епископија Јустинијана во Охрид (ова можеш и кај Ценов да го прочиташ) и таму продолжува да пишува на азбуката која Папата не ја забранил, глаголицата... Кирилицата четири пати е забранувана од Папата....

Интересен факт кој Теофилакт го прерипал е дека Симеон преминал со целиот народ под јурисдикција на папата откако бил превеслан од Константипол за круната.... Затоа и Климент него (како најблизок владар под јурисдикција на Папата) му ја поднел оставката на местото епископ.... Дека е ова така можеш да прочиташ во историјата на Клајнер ... На Воденица поставив цитати од еден говор по повод крунисувањето на Петар од кој е јасно дека Петар ги вратил бугарите под јурисдикција на Константиопол а Симеон се оценува најлошо што може .... И секако причината на Теофилакт треба да се бара во политиката на Константиопол кој се обидува овие територии да ги превземе со векови, па на овој начин создава византијска историја на овие територии ....

И да нема забуни, говориме за црковна власт, не за државна ... Тие се разликувале една од друга во тоа време.... Тесалија, Епир, Илирик и Дарданија иако државно припаѓале на Византија, црковно до расколот припаѓале под Папска јурисдикција ....

Што се однесува до Пириватрич, прочитај го внимателно ако треба и неколку пати за да имаш јасна слика за многу прилики во Византија во тоа време ....

Ти препорачувам доколку имаш познавање на францускиот јазик да ја прочиташ и Une hypothèse sur le Car Samuel од Владимир Петкович ... Интересна книга и теорија, но пред се е интересна поради податоците за Византија од тоа време ....

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* История и историография Тълмачъ 27.09.2012 19:18
. * * Re: История и историография Фурия   27.09.2012 19:50
. * * Re: История и историография Андреј   27.09.2012 23:48
. * * Re: История и историография Tanya.   27.09.2012 23:53
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 00:09
. * * Re: История и историография soreno   28.09.2012 00:17
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 00:26
. * * Re: История и историография soreno   28.09.2012 01:09
. * * Re: История и историография Evita   28.09.2012 01:34
. * * Re: История и историография Asparuhov   27.09.2012 23:58
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 00:07
. * * Re: История и историография Asparuhov   28.09.2012 00:17
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 00:28
. * * Re: История и историография embes   28.09.2012 19:29
. * * Re: История и историография Evita   28.09.2012 01:31
. * * Re: История и историография Taridin   28.09.2012 17:03
. * * Re: История и историография Тълмачъ   28.09.2012 19:07
. * * Re: История и историография Taridin   28.09.2012 21:15
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 22:10
. * * Re: История и историография Taridin   28.09.2012 22:13
. * * Re: История и историография Тълмачъ   28.09.2012 22:22
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 22:28
. * * Re: История и историография Тълмачъ   28.09.2012 22:40
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 22:46
. * * Re: История и историография Фурия   28.09.2012 23:21
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:07
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 00:09
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:13
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 00:16
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:22
. * * Re: История и историография soreno   29.09.2012 00:42
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:57
. * * Re: История и историография татар   29.09.2012 00:59
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 01:02
. * * Re: История и историография soreno   29.09.2012 01:10
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 01:22
. * * Re: История и историография soreno   29.09.2012 01:31
. * * Re: История и историография Негатор   29.09.2012 01:57
. * * Re: История и историография Тълмачъ   29.09.2012 09:19
. * * явлението Андрей sofmak   29.09.2012 09:31
. * * Re: има и трети вариант татар   29.09.2012 09:47
. * * на времето се опитвах sofmak   29.09.2012 09:51
. * * Re: има и трети вариант Тълмачъ   29.09.2012 10:04
. * * Re: има и трети вариант ToffeeTwr-Нострадамус   29.09.2012 10:35
. * * Царят sofmak   29.09.2012 10:46
. * * Re: явлението Андрей Андреј   29.09.2012 12:41
. * * интересно изказване sofmak   29.09.2012 13:01
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 12:37
. * * Re: История и историография татар   29.09.2012 01:11
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 01:23
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 10:05
. * * според мен не е въпрос на престижност sofmak   29.09.2012 10:27
. * * Re: според мен не е въпрос на престижност Пaт   29.09.2012 10:31
. * * да sofmak   29.09.2012 10:36
. * * Re: според мен не е въпрос на престижност Андреј   29.09.2012 12:50
. * * Re: История и историография татар   29.09.2012 00:44
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:54
. * * Re: История и историография татар   29.09.2012 00:56
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:58
. * * Re: История и историография Фурия   29.09.2012 00:25
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:27
. * * Re: История и историография Фурия   29.09.2012 00:40
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 00:51
. * * Re: История и историография soreno   28.09.2012 22:43
. * * Re: История и историография Андреј   28.09.2012 22:48
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 08:55
. * * Re: История и историография Тълмачъ   29.09.2012 09:15
. * * Re: История и историография ToffeeTwr-Нострадамус   29.09.2012 10:42
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 12:34
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 12:51
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 12:55
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 12:57
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 13:20
. * * Re: История и историография Негатор   29.09.2012 13:33
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 14:42
. * * Re: История и историография Негатор   29.09.2012 14:46
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 14:52
. * * Re: История и историография ToffeeTwr-Нострадамус   29.09.2012 14:55
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 14:57
. * * Re: История и историография soreno   29.09.2012 14:58
. * * Re: История и историография ToffeeTwr-Нострадамус   29.09.2012 15:06
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 15:07
. * * Re: История и историография Пaт   29.09.2012 15:06
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 15:06
. * * Re: История и историография Maria66   29.09.2012 15:21
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 15:48
. * * Re: История и историография Tanya.   29.09.2012 16:08
. * * Re: История и историография bambaa   29.09.2012 18:25
. * * Re: История и историография embes   29.09.2012 19:32
. * * Re: История и историография Македонец   29.09.2012 19:24
. * * Re: История и историография Taridin   29.09.2012 13:50
. * * Re: История и историография Maria66   29.09.2012 13:44
. * * Re: История и историография Андреј   29.09.2012 14:43
. * * Re: История и историография Maria66   29.09.2012 14:48

Допълнителна информация
0 регистрирани и 13 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2914

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.042 seconds in which 0.011 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.