От: the point of no return
Re: Изисквания от българска страна за пътуване на деца в чужбина
#3245257 - 19.01.2015 02:12
Отговори
Цитирай
Да, могат да се прочетат много неща по нета, само че американците не държат толкова да си показваш американския паспорт, ако не живееш в САЩ. Да не говорим, че само 30% от самото население им имат задграничен паспорт. Ето от истински хора, какво се случва по границата
Цитат: The rule about using one's US passport when travelling or from the US has been relaxed, or at least isn't being taken as etched in stone by all border agents.
I've crossed land borders and airport checkpoints with a friend who holds US and Canadian citizenship. In the last 15 years he has not once used his US passport to travel to the States, and has never been questioned or refused entry when travelling on a Canadian passport.
Да не говорим, че понеже аз лично имам Global Entry, което е вързано за зелената ми карта, американските власти дори не са ми виждали БГ паспорта и нямам нито един печат в него, че съм влязла в САЩ, а аз пътувам доста често. Да не говорим пък, че ако излизаш от САЩ, няма граничен контрол. Трябва да покажеш паспорта си само на авиолиниата, за да са сигурни, че ще те пуснат в държавата, за която си тръгнал.
Иначе наистина искрено ви съветвам да проучите каква е процедурата за вадене на паспорт, как повечето консулства работят 2 дена в седмицата от 9-12 да речем и после с малко повече късмет паспорта ви идва след 3 месеца, а може и повече. Добре, че въведоха наскоро системата, че може да си го получиш по ДЧЛ като дойде до САЩ, че иначе трябваше да се ходи лично и да си го прибереш. Не всеки живее в град с консулство за размерите на САЩ и Австралия, да трябва понякога да отделиш по 2 дена, за да подадеш за паспорт в този век, на мен поне ми се стува безумно.
Колкото до ваденето в БГ, не всички хора имат за какво да посетят БГ и да кажете на някой в Австралия, че има вариант да си извади паспорт в БГ (демек да лети към 20 часа в едната посока) е честно казано леко надменно
-------------------- "Тravel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.”