Re: Изисквания от българска страна за пътуване на деца в чужбина
#3444424 - 21.08.2018 16:47
Отговори
Цитирай
Цитат: Да, можете. И в тази връзка извадка от закона за децата със двойно гражданство:
2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана.
Да ама не, закона пасти на яде. Уж затова извадихме БГ паспорти на децата - пак не ги пускат.
Онзи ден, Летище Варна - жена ми пътува с децата и показва БГ паспорти и декларация от мен. Ама нямало нотариална заверка. Добре тогава ето ви американски паспорти на 3-ма ни, сега може ли - нали такъв е закона?! "Е да ама вие пътувате за Холандия" "Вижте си компютрите,там сме регистрирани и живеем"."Ми не става така, ще извикам шефа". 45 мин с шефа - та шефа ми звъни в Холандия да си изчета ЛК и имената на родителите и да ми обясни че бе нотариална заверка не стаа' - мило и учтиво но не става. Хеле , сега ще ги пусна ама ...
Та да ви е мирна главата - трябва ви нотариално заверена декларация, от БГ нотариус/консулство. Като "срока на годност" бил макс 1г - европейски норми ...
-------------------- Написаното по-горе отразява единствено и само личното ми мнение. Всяко Ваше действие произтичащо от него, е изцяло на Ваша отговорност.