Първо разликата в цените на най-масово продаваните (т.е. по-евтините около и под $100) процесори е минимална примерно виж цените на Sempron и на Celeron D, като имаш предвид че на Семпрона се дава имагинерен перформанс рейтинг а не честота. Някакви фантастични разлики има може би при топовите и сървърните модели - но те са предназначени за сектор от пазара където цената не е определящ фактор. Освен това ние тук гледаме цените на дребно, а Интел примерно може да даде значителни отстъпки при големи поръчки (поради много повечето си фабрики), каквито АМД няма как да си позволи (примерно).
"повечето" тестове е малко относително понятие... Интел могат да извадят тестове които да показват обратното - примерно има задачи които се влияят малко от архитектурата и повече от честотата на процесора.
Освен това примерно дъната за Интел може да се окажат малко по-ефтини от тези за АМД (казвам примерно - не съм гледал цените) и това да компенсира примерно малката разлика в цените на процесорите.
Ситуация на пазара се променя много бързо и затова няма нищо прагматично в това да кажеш АМД е по-добре от Интел или обратното. Всичко зависи от случая.
Така че нещата не са толкова прости.
Аз лично съм в момента с процесор на АМД в къщи и на Интел на работа