А пък на мен процесора ми струваше $60 (Athlon XP 2000+) като си го вземах (преди 1 година някъде) Той май все още си струва толкова...
Но виж днешните цени (това е по ценовата листа на Лидер) - сега си направих труда да погледна - примерно следните 2 процесора се позиционират като аналогични - използват най-новите сокети (ако това интелското може да се нарече сокет) и атлона е с ПР 3000+ а Пентиума е на 3 ГХц:
P4 530 / 3.0GHz/ 1MB / FSB800/ LGA775 === $161
ATHLON64 3000+ /s.939 === $150
Както виждаш разликата е 11 долара за ОЕМ/бълк процесори (за боксовите процесори разликата е пак някъде там - те са с по $30 отгоре, примерно). А пък ако сравняваме с Пентиум с FSB 533 мисля че съвсем няма да има разлика.
И сега като добавим че най-ефтиното дъно със сокет 939 е около $110, а пък дъно със LGA775 може да се вземе за по-малко от $80, коя е по-ефтината платформа?
Разбира се сега може да се направи и някаква комбинация при която АМД да излиза по-ефтината (в смисъл на отношение цена/производителност) платформа. Всичко зависи от критериите...
А затова кой как и колко повяхва при тестовете ето примерно следните сравнения:
Не повяхва чак толкова много Пентиум 4 даже в сравнение с Атлон 64 а пък в сравнение с Бартон няма нужда да се коментира. Горе-долу Интел и АМД вървят наравно като от време на време някоя от двете фирми излиза малко напред.
Интересно ми е какво ще стане когато излязат първите двуядрени процесори. Коя архитектура ще работи по-добре в такава конфигурация.