Praefectum

От: 40.757608, -73.98578
|
Re: ХАРДУЕР : Който каквото си мисли
#704592 - 24.03.2005 20:33
|
|
|
Нямам намерение да си меря ... нито с теб нито с някой друг
Просто не си разбрал моята гледна точка. Сигурно и защото аз не съм бил достатъчно ясен. Просто желанието ми е, колкото се може повече хора да разберат, че ИТ не се върти само около Intel, AMD и Microsoft.
Линковете за цените ги дадох, само защото исках да покажа на какво се базира твърдението ми. Не съм карал никой да купува от там.
Сам виждаш, че ограмната част от хората в този форум, нямат ясна представа за това, какви са точно разликите между отделните процесори, камо ли когато става дума за тяхната архитектура.
Относно дали сега всичко е RISC и начините за адресация, аз не съм споменавал, че сегашните процесори попадащи в x86 класа не ползват тези технологоии. Просто преди не са ги ползвали, а сега поради необходимостта от съвместимост, страдат от това. За една и съща производителност един Pentium се нуждае от 1 GHz по-висока честота в сравнение с G4 или G5 да кажем. Itanium например, който няма тази х86 обремененост, показва прекрасна производителност,при по-ниска честота от тази на Xeon, но не може да се наложи. Дори наскоро Microsoft решиха да не разработват Windows XP за него. Microsoft nixes Windows XP for Itanium Така че неговото бъдеще е доста проблематично за момента.
Относно MMX, SSE, 3DNow и AltiVec съм склонен да поспоря дали са съвсем различни неща. Просто това са разширения специализирани в обработката на така нарчените SIMD инструкции - 'Single Instruction, Multiple Data'.
Да клъстерите са на мода. Дори и аз в къщи съм си заформил почти добре работещ такъв, с два нода 
Транспютрите не само, че си ги спомням, но дори съм правил курсова работа(само на хартия) с Т414 в далечната 1988. INMOS Transputer
И накрая да добавя, че мнението ми не е плод на Цитат:
ефтината рекламна пропаганда на фирмите производителки на микрочипове
, а на моите познания и опит. И понеже няма циганка да ме похвали, ще кажа че и аз съм завършил ИТ, работя в престижен университет и работата ми е свързана с R&D в сферата на ИТ. 
BTW ника ми "znaiko" няма много общо с това какво и колко знам
-------------------- Интернет в най-голямото нещастие сполетявало човечеството ... засега!
|
|