ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

strawberry
ветеран
***

Регистриран на: 24.10.2009
Мнения: 1496
Вулгарос нами мини\ Българин да не остане...
    #2602808 - 05.04.2010 15:59Цитат:

Извадки във факсмиле от писма, намерени в пощата на 19-ия полк на VІІ-та гръцка дивизия, хваната от българските войски в Разлог на 14 юли 1913 г.

Родопи, 11 юли 1913

Тази война беше много жестока. Ние изгорихме всички изоставени от българите села. Те опожаряват гръцките села, а ние — българските. Те колят, но и ние колим, и всички от тази нечестна нация, които попаднаха [в ръцете ни], опитаха манлихерката. От 1200 затворени от нас в Нигрита, не останаха повече от 41 в тъмниците и навсякъде, гдето минахме, не сме оставили ни корен от тази раса.
.....

Целувам Ви нeжно,
ваш брат и съпруг

Спилиотопулус Филипос


Г-н Панаги Левенти
Доктор Аливерион

(Евбея)
.......

Прилаган тук също поздравителното писмо на моят командант г-н Контогири; той в него хвали моя взвод, който във време на краткото няколкодневно спиране на нашата дивизия 6е получил заповед да настъпи на север от Сер, та завързахме сражение с българските комитаджии, които разпръснахме, след като убихме по-голямата част, опожарихме двете села Даутли и Баница, застреляхме опасните комитаджии и прекарахме под огън и нож всичко, освен жените, децата, старците и църквите, и всичко туй без съжаление ни милост, със жестоко сърце, изпълнявайки една още по-жестока присъда.

Мерокостеница, 12 голи 1913

От аванпостовете на армията

Целувам теб, както и другите
(нечетлив подпис)
фелдфебел

Г-н Сотир Папайоану
в село Витциано, община Итику,
Трикала в Тесалия

Река Несто, 12 юли 1913
.....
Тук в Броди (Вронду) заловихме 5 българи и едно младо момиче от Сер. Затворихме ги и задържахме в един каракол (полицейски участък-б.р.). Момичето е убито; българите също се настрадаха: още приживе им извадихме очите.

Целувам ви, Кости

Българската граница, 11 юли 1913

Драги брате Йоани,
..................
.........
Тук, гдето живееха архикомитаджии, ние всички изклахме, и местата, които преминахме, ще останат в паметта ми.

Фелдф. Клетанис

Родопи, българска граница.
11 юли 1913

Брате Мицо,
....................
.........................

И от Сер до границата ние опожарихме всичките български села.
.......................
Адресът ми е същи: 7-ма дивизия, 19 полк, 12 взвод, Родопи

Йоан Христо Тцигаридис


Нестос, 13 юли 1913
село Банста (Баница)

....................
...................................
Ако искаш да се осведомиш върху местата, които преминахме, то всичките бяха български села, на които населението избяга. Тези, които останаха, са окълцани от малнихерките; ние изгорихме няколко села. Същата участ сполетя българите и откъм сръбска страна.

(Заб. Послените три думи фигурират в оригиналното писмо, но липсват в факсимилето).

Фелдф. Накис

В пустиня, 12 юли 1913

......
в българска територия ние побеждаваме българите, които постоянно отстъпват и скоро ще бъдем на път за София. Ние ги озверихме, като опожарихме селата и там, гдето намираме един или двама, ние ги избиваме като врабчета.

Твой брат Георги (името нечетливо)

Пиша ви набързо.

Зисис Кутумас на Никола Кутумас
...........
...............................
Пиша ви сега върху войната, която отворихме на българите. Ние ги победихме и завзехме турско-българските граници. В местата, които окупирахме, не остана нито един българин. Те избягаха в България, а ние изклахме тези, които останаха. Освен това опожарихме селата. Не остана нито един българин. Но само Господ знае, какво ще стане. Няма какво друго да ви пиша. Аз, ваш син, Зисис Кутумас.
Много поздрави от страна на Тимиос. Той е добре, както и всички млади хора, които са тук.

12 юли 1913Г-н Захари Калианис
Ерфос-Милипотамос
Ретимнон в Крит

Родопи, 13 юли 1913

........
............
Опожаряваме всички превзети български села и убиваме всички българи, които ни паднат в ръка. Превзехме Неврокоп, хубаво посрещнати от турците, от които мнозина дойдоха при нас, за да се бият срещу българите. Нашата армия се срещна със сръбската и румънска армии, които са на 32 километра от София. Колкото за нас, ние се намираме близо до старата граница.

Ф. 3. Калианис


Юли, 15 1913.

Брате Сотире,

До момента, в който ти пиша, аз съм, слава Богу, добре. Ние се намираме на границите на България и Тракия.

Колкото се отнася до войната, не мога да ти опиша положението и това, което става: работите, които се вършат, не са вършени след Исуса Христа: гръцката армия опожарява всякъде, гдето намери български села и коли всички, които среща. Това, което се върши, е неописуемо. Господ знае, как ще се завърши тази история, времето да..... се е повърнало за да се изядем помежду си.
........

Целувам те твой брат Панагис Бегликис
Пиша Ви набързо

На българските граници,
12. VІІ. 1913
Там, през където минаваме, ни котка не може се промъкна. Ние опожарихме всички български села, през които минахме. Не мога по-хубаво да ви го представя.

Любящият ви брат
Георги, ефрейтор.

Адресът ми е следния:

За ефрейтора Стергион Георги
12-ти взвод, 3-ти баталион, 19-ти полк,
7-ма дивизия — слънца.


Родопи, 13 юли 1913

Драги ми Леонидас,

Бъди добър, тъй както съм и аз. Туй е, което желая за вас.

Аз получих писмо ви, което ме много зарадва. Получих също и от Аристида, който е добре и пише, че него също са го зачислили във войската, нещо, което ме огорчава, защото моите болки не могат да се смекчат от сълзите, защото всичко е загубено, защото ти не можеш си представи, как се постъпва във войната. Изгарят се села и хора, но и ние също опожаряваме и вършим по-грозни работи от българите.

Поздравявам ви,
ваш брат,
Тома ЗапантиотисЗа гръцката армия
като спомен от турско-българската война.

Печат на командантството
на 19-и полк

Г-н Димитър Хр. Тцигариди
в Мексиата
Хипати—Фтиот

Коприва, 11 юли 1913.

Дадоха ми 16 пленника за да ги предам на дивизията, а аз доведох само двама. Другите бяха погълнати от тъмнината, изклани от мене.
....................

Нико Теофилатос


В България, 13 юли 1913

..............
.......................
Каква жестока война се води с българите! Ние всичко им изгорихме, селата и хората, т. е. ние ги колим. Голяма жестокост. Страната е наводнена от българи. Ако питате, колко млади момчета гърци са загинали, числото надминава 10 000 души.
.......

Ваш син, Тсантилас Николаос

Р.S. Пишете ми за свикванията, които стават. Изглежда, че скоро ще свикат и старцитe. Анатема на Венизелос.
Георги Д. Карка
войник

1-ва секция на Санитарното отделение, 9-та дивизия
в Аргирокастро (Епир).

От реката Нестор (Незюз, сир. Места)
12 юли 1913,

Здравей, брате Георги, слава Богу, след пет сражения, които дадохме, здравето е добре. Знай, че нашата дивизия достигна до реката Нестор, което ще рече до старата българска граница, и кралската войска мина тази граница. По заповед на краля, ние изгаряме всичките български села, защото българите са изгорили хубавия град Серес, Нигрита и много гръцки села. Ние се показахме много по-жестоки от българите, ние изнасилихме всичките срещнати млади момичета. Нашата дивизия взе 18 топа в добро състояние и 2 развалени, всичко 20 топа и 4 митральози. Нещастието на българите е неописуемо, както и тяхното бягство. Ние всички сме здрави, с изключение на К. Колуриоти, ранен в сражението при Нигрита и Еванг. Македонеца, ранен от нож на аванпостовете, но и двамата са леко ранени. Поздрави съотечествениците и приятелите; макар че преминах през толкова страдания, слава Богу, не ме е страх от българите, взех си, което ми се дължеше за всичко, което трябваше да понесем от българите в Пангайон.

Поздравлявам те, N.....
(нечетливо) . . .
Цервас.

Следват няколко нечетливи подписа.


Господин
Аристиди Танасия
до Камниати

Община Атаману,
Трикала, Тесалия.
14 юли 1913

Драги братовчеде, здравей. Получих Вашето писмо от 1-и т. м. и съм твърде доволен, че сте здрав, както сме, впрочем, и ние също, до този момент. Знай, брате Аристиди, всичко което ние претърпяваме през тази гръцко-българска война, ден и нощ преминаваме местностите на България и даваме на всеки момент сражения; но този, който ще остане жив, ще бъде мъченик...

Драги братовчеде, ние тука горим селата и убиваме българите, жени и деца. Знай оше, че нашия братовчед Г. Кирицис е леко ранен в крака и че всичките други наши роднини и приятели са здрави, както и нашия зет Ияни.

Поздрави от моя страна баща ми и майка ми и всички у вас, както и братовчедка ми Олга.
Това е всичко, което мога да ти кажа.

Прегръщам те от все сърдце, ваш брат

Атанас Ат. Патрос


От гръцката армия
(герб)
в спомен на турско-балканската война.

Господин
Георги П. Сумбли
Мегали Анастасова
Алагония Каламас.
Родопи, 12 юли, 1913

Драги родители,

Ние ходихме в Неврокоп, там също ни чакаха, защото също и там ние водихме сражение през целия ден и ги преследвахме до едно място, гдето ги атакувахме на нож и им взехме 18 топа и 6 митралиози.

Те можаха да избягат и ние не успахме да ги пленим. Ние хванахме само няколко, които убихме, защото такива заповеди имаме. Където се намери българско село, подпалваме го и го изгаряме, за да не може отново да се възроди тази мръсна българска раса.
Сега сме на българската граница, и ако не искат да се поправят, ще идем в София.

Прегръщам ви

Ваш син, Перикли Сумблис, 7 дивизия,
19 полк, 12-та рота Солун


Господин Христофор Кранеа,
Улица Аристотел и Епир, № 48, Атина.

Родопи, 14 юли 1913

Драги брате Христофоре, здравей...........
....................................................................
Пиша ти от Родопите, българска местност, на два часа от старата българска граница, Ако даде Господ да живея, ще ти пиша още. Не зная, колко още ще напредваме в българска територия и дали ще трябва да водим още сражения, както и не зная още, какво съпротивление ще срещнеме.
Ако не преживея тази война, моля Всемогъщия да ви даде голямо утешение, особено на нашата майка и на нашите родители, но аз се надявам, че Бог ще ме запази.

Изпратих на по-добър свят няколко мечкари*). Преди няколко дена Васил Христу, кръстника, се упражняваше да стреля върху 8 комитаджии. Ние хванахме от тях петдесет, които си разделихме. Аз получих в моя дял 6 от тях и ги „очистих". Това е всичко, което имам да ти кажа.

Поздравлявам те.

Брат ти: Димит. Кранеас

*) Епитет, даден на българите.
Господин Георги Н. Иникаки
във Вари-Петро, Кидония
Канеа, Крит.

Македония, 12 юли 1913

Драги Георги,
.................................
Най-сетне напреднахме и заехме моста на Струма. Имаше много българи, скрити в разни места. След като заехме моста, всекидневно намирахме мнозина от тях и ги убивахме. Българите изгориха моста, за да спрат нашия поход към Серес.

Поздравлявам Ви.
Ф. Валантинаки

Моят адрес е: Стилиан Валантино, 19-и полк, трета дружина, 9-та рота, 7 дивизия, Македония.За Господин Никола Харгалупа
Ксилокастро

Трикала Коринт

Родопските планини

Драги брате, Никола, със здравето съм добре, желая ви също подобно. Намираме се близо до българските граници. Напредваме постояно и караме неприятеля да бяга.............
Като минаваме през българските села, ние ги подпалваме и опустошаваме всичко.
....................................

Прегръщам ви,
ваш брат А. В. Тодоропулос,
(Адреса ми е същия).
Родопските върхове, 18/7/1913.Госпожа Ангелики К. Лиуиди в Манастираки;
Акарнания
Ксиромера — Воница.

Родопите, 13 юли 1913

Драга мамо, пращам ти своите поздрави. Аз съм здрав...
.......ние сме длъжни, такава е заповедта, да изгаряме селата, да избиваме младите, като не щадим освен старците-и децата и непълнолетните. Но страдаме от глад.
.............................................

Поздравлявам ви

Ваш син Жан Лиуидис.

Господин Христо Гиопра
в Петрило, община д,Аргитеа
Кардица, Тесалия.

Река Нестос, 13 юли 1913

Драги родители,

поздравлявам ви. аз съм добре и ви желая също добро здраве.
...................
Ето истинска война, а не такава, както с турците. Бием се ден и нощ и изгорихме всичките села.

Поздравлявам ви,

Камбас Николаос


Критски независим полк,
12-та рота, за младшия фелдфебел Ем. Н. Логияди
в Леасковики, Епир

Добринища, 12 юли 1913, сутрин

Отговарям днес на вашите писма от 22 май и 21 юни, които получих
..........................................................................
........................ .
Имахме малко сражение близо при Струма, с бежанците от Кукуш и от Лахна. Артилерията ги колеше по пътя. Трябваше да вземем моста, който те изгориха в тяхното отстъпление към Серес.

Това писмо е изпратено от Мехомия.

Поздравлявам ви

Е. Н. Логиядис


осподин Димитри Коскинаки,
Милопотамо Ретимно
Крит.

Неврокоп, 12 юли 1913.

Драги братовчеде, здравей. Аз съм добре и ти желая добро здраве ...................... .
Ние изгорихме всичките български села на пътя си и вече стигнахме старите граници на България.
Прегръщам ви.

Ваш братовчед: С. Калигепис
(не твърде четливо)


За гръцката армия.
(Герб)

Нямам време да ти пиша по-дълго; тези работи, ти ще ги намериш навярно във вестниците...............
Това, което правим на българите, е неописуемо, както и на българските селяни, — една касапница; няма български град и село, които да не са изгорени. Аз съм добре, братовчеда С Коловелонис също. Прегръщам те сърдечно.
Твой брат Н. Бриния

11 юли 1913

Българската граница, 11 юли 1913

Брате Анастасе, Здравей, желая ти добро здраве. Не се безпокой, добре сьм. Ние имахме много сражения, но Господ запази живота ми. Ние имахме едно сражение в града Неврокоп и взехме 22 топа и много плячка. Никъде не могат да устоят пред нас, а бягат на всякъде. Ние убиваме всички българи, които падат в ръцете ни, и горим селата. Нашите страдания са неописуеми...

Ваш брат Никола Ангелис.

Прегръщам ви и целувам ръката на баща си.

В Добрунци, 13 юли 1913

Драги брате,

Тука всички села са български и населението е избягало, не иска да се подчини. Ние горим селата и ги разрушаваме, нечовешко дело; трябва ли да ти казвам, брате, че всички българи, които пленяваме, — няма зло от туй — ги прекарваме под нож.

Прегръщам те.

Твой брат Ал. Д.....геас (нечетливо).

Баница, 11 юли 1913

Драги ми Леонидис, здравей.
....................................................
Не намирам книга, за да ти пиша, защото тука всичките села са български и всичкото население бяга. Ние изгаряме всичките техни села, не срещаме жива душа. Известявам ти, че се намираме съвсем близо до старите граници на България. Ние окупирахме цяла Македония, без Тракия.
..................................................
Чакам бърз отговор.

Ето адреса ми: Капорал Георг Коркоци,

19-и полк, 3-та дружина, 11-та рота, 7-ма дивизия,
там дето се намира тя.

--------------------
"Човек, който не разбира от история и да почни да ти проповедва со нея, това е много смешно! Ние не искахме да влизаме в повече разпри с него и затова го зарезахме."- Васил Чекаларов

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry 05.04.2010 15:59
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Kasnakoski   05.04.2010 16:15
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry   05.04.2010 16:36
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... kurt69   05.04.2010 18:37
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 19:07
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 19:24
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 19:36
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 19:47
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry   05.04.2010 19:46
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   05.04.2010 20:12
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:16
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry   05.04.2010 20:20
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:26
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   05.04.2010 20:31
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:38
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   05.04.2010 20:40
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:55
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   05.04.2010 20:59
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 21:07
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   05.04.2010 21:18
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... kurt69   05.04.2010 21:57
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 21:59
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 22:13
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 22:16
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 22:24
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 22:31
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 22:35
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry   05.04.2010 23:12
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   06.04.2010 08:33
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... niama kak   06.04.2010 10:13
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... kurt69   05.04.2010 22:30
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... kurt69   05.04.2010 22:37
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... atlant   05.04.2010 20:33
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... strawberry   05.04.2010 20:42
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:22
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... ViketsBG   05.04.2010 20:25
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... Ѕинѕиф Шарановиќ   05.04.2010 20:29
. * * Re: Вулгарос нами мини\ Българин да не остане... make_to   05.04.2010 21:20

Допълнителна информация
0 регистрирани и 51 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 4861

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.028 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.